Jump to content


Photo

Upgrading from Dual Axis to GoTo

  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 jcrew

jcrew

    Ranger 4

  • -----
  • Posts: 392
  • Joined: 07 Aug 2008
  • Loc: Mechanicsville, VA.

Posted 10 September 2008 - 04:24 PM

How difficult or what is involved in upgrading an Atlas EQ-G Dual Axis controlled mount to the GoTo version?
Thanks for your help! :grin:

Jcrew

#2 Applal

Applal

    Messenger

  • -----
  • Posts: 435
  • Joined: 23 Jan 2006
  • Loc: Appleton, WI

Posted 10 September 2008 - 04:59 PM

I believe it can be as simple as buying the Goto hand controller and plugging it in. It depends upon how old the mount is. Newer... no problem....older, may be a problem.

#3 joejoe

joejoe

    Mariner 2

  • -----
  • Posts: 227
  • Joined: 04 Aug 2008
  • Loc: Australia

Posted 10 September 2008 - 05:11 PM

I think you need to buy a kit that contains:
2 new more powerful motors
a hand controller
PCB board

#4 jcrew

jcrew

    Ranger 4

  • -----
  • Posts: 392
  • Joined: 07 Aug 2008
  • Loc: Mechanicsville, VA.

Posted 10 September 2008 - 06:07 PM

Ok....thanks y'all.

#5 ccs_hello

ccs_hello

    Fly Me to the Moon

  • *****
  • Posts: 6448
  • Joined: 03 Jul 2004

Posted 10 September 2008 - 06:20 PM

How difficult or what is involved in upgrading an Atlas EQ-G Dual Axis controlled mount to the GoTo version?
Thanks for your help! :grin:

Jcrew


EQ-G means it already has the intelligent motor controller and the motor. This is also known as SynTrek.
SynTrek + intelligent handbox = SynScan (GOTO).

An alternative of the intelligent handbox is using a PC running EQMOD software emulating the intelligent handbox (and more).

P.S. there is an even earlier version, i.e., original Atlas mount, which is not EQ-G. This model requires the entire GOTO upgrade kit.

Clear Skies!

ccs_hello

#6 joejoe

joejoe

    Mariner 2

  • -----
  • Posts: 227
  • Joined: 04 Aug 2008
  • Loc: Australia

Posted 11 September 2008 - 01:11 AM

ccs_hello - thanks for the clarification.
After these upgrades, is the mount identical to an EQ6 Pro?

#7 ccs_hello

ccs_hello

    Fly Me to the Moon

  • *****
  • Posts: 6448
  • Joined: 03 Jul 2004

Posted 11 September 2008 - 06:40 AM

Yes, identical to EQ-G Atlas, SynScan EQ6, or whatever they called it nowadays :) :).

Clear Skies!

ccs_hello






Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics