Jump to content


Photo

BackyardEOS is born!

  • Please log in to reply
146 replies to this topic

#126 tma61

tma61

    Explorer 1

  • -----
  • Posts: 84
  • Joined: 27 Dec 2011
  • Loc: Canada

Posted 04 May 2012 - 11:05 AM

I used the trial edition last night and everything worked fine.I just have to get my focusing issues sorted out.As far as i can tell i will purchase the program.

Thanks

Dave







#127 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 04 May 2012 - 07:25 PM

Glad you liked it :)

Guylain

#128 tma61

tma61

    Explorer 1

  • -----
  • Posts: 84
  • Joined: 27 Dec 2011
  • Loc: Canada

Posted 28 June 2012 - 02:32 PM

Hello i have a question for Guy. I know you have exlained this but...I have Canon 550d.I have only the one cable hooked in from small trapazoid on my camera, to usb port on my laptop.Can i use the focus feature of Byeos with just this one link? (i've quoted from earlier post below)


Quote...There is no need to disable or enable the in-camera mirror lock between Frame & Focus and the imaging mode. BYE will automatically use the appropriate cable to accomplish the task for you… but you do need a serial cable in imaging mode if you have mirror lock enabled....Unquote

I have to ask because i'm still a little unsure...

Dave

#129 saemark30

saemark30

    Apollo

  • -----
  • Posts: 1187
  • Joined: 21 Feb 2012

Posted 28 June 2012 - 03:50 PM

What does this program do for the owner of a 350d?

#130 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 28 June 2012 - 06:14 PM

Hello i have a question for Guy. I know you have exlained this but...I have Canon 550d.I have only the one cable hooked in from small trapazoid on my camera, to usb port on my laptop.Can i use the focus feature of Byeos with just this one link? (i've quoted from earlier post below)


Quote...There is no need to disable or enable the in-camera mirror lock between Frame & Focus and the imaging mode. BYE will automatically use the appropriate cable to accomplish the task for you… but you do need a serial cable in imaging mode if you have mirror lock enabled....Unquote

I have to ask because i'm still a little unsure...

Dave


Dave,

Yes, just the camera supplied usb cable is required with the 550D. The frame and focus function will work like a charm.. and the image capture mode too :)

The quote above is re: the in-camera lock. Frame and Focus is not affected by that so your are clear to go with just that on cable.

In the next version 2.1 in-camera lock will work as well with only the usb cable for all DIGIC 4 camera.

Hope this helps.

Guylain

#131 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 28 June 2012 - 06:18 PM

What does this program do for the owner of a 350d?


You'll be able to take pictures of aliens :)

Seriously though, the 350D has limitations like no live view so planetary and drift alignment features are not enable for this model.

Frame and focus will work just the same by taking pictures instead of live view.

You will need a serial cable for bulb.

Other than that... it's the same as with any other camera.

Guylain

#132 tma61

tma61

    Explorer 1

  • -----
  • Posts: 84
  • Joined: 27 Dec 2011
  • Loc: Canada

Posted 28 June 2012 - 07:32 PM

Thank you Guylain, i captured data for 30 images last nite and was unsure at the time about frame and focus so i kind of winged it.
I will metion BYEOS in my postings.

TC

Dave

#133 tma61

tma61

    Explorer 1

  • -----
  • Posts: 84
  • Joined: 27 Dec 2011
  • Loc: Canada

Posted 20 February 2013 - 08:07 AM

Hi i was wondering if anyone could help me with an issue.I know i have everything set right with my byeos and my 550d. When i plug my usb cable to my cam and laptop and try and start up byeos i do not get a connection. the lcd of my cam says "busy". I am suspecting its my mini 5 trapizoid connection on my camera body. Any suggestions would be helpful.

thanks

Dave

#134 PGW Steve

PGW Steve

    Apollo

  • -----
  • Posts: 1341
  • Joined: 03 Oct 2006
  • Loc: Winnipeg, Canada

Posted 20 February 2013 - 03:39 PM

Dave,

Do you have any of the Canon utilities on the computer, do those connect? Even without starting BYEOS, can you connect to the computer and get a window that pops up asking if you want to download the photos? Maybe we can get together and try some different cables/computer/camera combos to see exactly which component is causing the problem.

Steve

#135 tma61

tma61

    Explorer 1

  • -----
  • Posts: 84
  • Joined: 27 Dec 2011
  • Loc: Canada

Posted 20 February 2013 - 07:21 PM

Hi Steve
if you are whom i think you are i have sent you an email.

#136 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 21 February 2013 - 09:52 AM

Hi i was wondering if anyone could help me with an issue.I know i have everything set right with my byeos and my 550d. When i plug my usb cable to my cam and laptop and try and start up byeos i do not get a connection. the lcd of my cam says "busy". I am suspecting its my mini 5 trapizoid connection on my camera body. Any suggestions would be helpful.

thanks

Dave


Dave,

How-long is your USB cable? All connection issues I've seen so far have all been related to cable issues.

Guylain

#137 Whichwayisnorth

Whichwayisnorth

    Surveyor 1

  • *****
  • Posts: 1521
  • Joined: 04 Jul 2011
  • Loc: Southern California

Posted 22 February 2013 - 09:16 PM

Using 2.0.9 rev 23794

Feature request. Make the presentation window movable so I can move it to my second monitor.

#138 Astronewb

Astronewb

    Apollo

  • *****
  • Posts: 1303
  • Joined: 19 Sep 2011
  • Loc: Connecticut

Posted 17 March 2013 - 11:41 AM

Hello Guylain, my question is not about using BYEOS, I have that excellent piece of software and find it a wonderful tool for Canon AP.

My question is, where are you at this point with BackyardNik? Are you currently working on a viable solution to AP with Nikon equipment, and if so, when can we Nikon users expect to see it?

Thanks in advance,

Paul

#139 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 17 March 2013 - 12:10 PM

Paul,

Yes BackyardNIK is in the works. I aiming to have a beta release towards the end of 2013. I don't have anything to show for at this time.

My inital testing will be with a D90, D5100, and D7000. But I anticipate to support all NIKON DLSR (except the D3### series) right out of the gate.

Thank for your support and interest,

Guylain

#140 Astronewb

Astronewb

    Apollo

  • *****
  • Posts: 1303
  • Joined: 19 Sep 2011
  • Loc: Connecticut

Posted 17 March 2013 - 01:20 PM

Thanks so much for the info...I will waiting with great interest, and if it's anything like your Byeos..I will be a first time buyer, no question.

Thanks for the Nikon work..

Paul

#141 bilgebay

bilgebay

    Skylab

  • *****
  • Moderators
  • Posts: 4254
  • Joined: 06 Nov 2008
  • Loc: Turkiye - Istanbul and Marmaris

Posted 17 March 2013 - 04:07 PM

Paul, there is already a looong waiting list for BYN and I am at the top of the list fyi :lol:

#142 willykros

willykros

    Lift Off

  • -----
  • Posts: 7
  • Joined: 10 Aug 2012
  • Loc: Winnipeg, Manitoba

Posted 22 March 2013 - 11:03 PM

BackyardNIK!!! For sure, count me in!!

#143 CharlesW

CharlesW

    Apollo

  • -----
  • Posts: 1326
  • Joined: 01 Nov 2012
  • Loc: Chula Vista & Indio, CA

Posted 03 April 2013 - 09:13 PM

I mention this because your website is nicely done and I think you care, December seems to be misspelled on your download page.

#144 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 05 April 2013 - 10:28 AM

I mention this because your website is nicely done and I think you care, December seems to be misspelled on your download page.


Thanks, I'll fix it :)

Guylain

#145 tma61

tma61

    Explorer 1

  • -----
  • Posts: 84
  • Joined: 27 Dec 2011
  • Loc: Canada

Posted 21 August 2013 - 08:14 PM

Post deleted by tma61

#146 CharlesW

CharlesW

    Apollo

  • -----
  • Posts: 1326
  • Joined: 01 Nov 2012
  • Loc: Chula Vista & Indio, CA

Posted 09 September 2013 - 10:48 AM

Good morning, I finally performed my first imaging run last night, lights, darks, bias, and finally flats this morning. Lights and darks were done in TheSkyX and are in the FITS format. Bias and flats were done in BYEOS, but in RAW. Maybe I can't find it, but Deep Sky Stacker won't open RAW which means I need to perform a couple of extra steps to convert them into something DSS will work with. Any chance BYEOS could be configured to output to FITS, automatically?

#147 guyroch

guyroch

    Vendor (BackyardEOS)

  • *****
  • Vendors
  • Posts: 2955
  • Joined: 22 Jan 2008
  • Loc: Under the clouds!

Posted 09 September 2013 - 01:14 PM

Good morning, I finally performed my first imaging run last night, lights, darks, bias, and finally flats this morning. Lights and darks were done in TheSkyX and are in the FITS format. Bias and flats were done in BYEOS, but in RAW. Maybe I can't find it, but Deep Sky Stacker won't open RAW which means I need to perform a couple of extra steps to convert them into something DSS will work with. Any chance BYEOS could be configured to output to FITS, automatically?


Charles,

Are you sure you have the latest version of DSS? If you have an older version of DSS it may not have all the necessary drivers to read the .cr2 from your camera. The newer DSS version should.

BYE does not support FITS at the moment and to be honest you want the .cr2 anyway. Converting the .cr2 into FITS at acquisition time takes more time and requires more disk space which several users don't have on their imaging laptop.

Hope this helps, thank you.

Guylain






Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics