Jump to content


Photo

Canadian Telescope Duo-T mount on a CG4 Tripod

  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Abb

Abb

    Vostok 1

  • -----
  • Posts: 132
  • Joined: 19 Nov 2010
  • Loc: Windsor Ontario Canada

Posted 27 October 2012 - 08:49 AM

Will the Canadian Telescope Duo-T (aka a Skywatcher SkyTee 2)mount on a CG4 tripod??? I also have an Orion 16" Pier Extension

#2 Mkofski

Mkofski

    Surveyor 1

  • *****
  • Posts: 1531
  • Joined: 19 Jul 2011
  • Loc: Greenfield, Indiana, USA

Posted 27 October 2012 - 09:21 AM

Abb,

Do you know of the CG4 and CG5 have the same top? I had a SkyTee 2 on a CG5 tripod.

#3 Abb

Abb

    Vostok 1

  • -----
  • Posts: 132
  • Joined: 19 Nov 2010
  • Loc: Windsor Ontario Canada

Posted 27 October 2012 - 04:56 PM

I don't know if they have the same top Mike. Gotta do a search and find out. Hmmmm......

#4 Mkofski

Mkofski

    Surveyor 1

  • *****
  • Posts: 1531
  • Joined: 19 Jul 2011
  • Loc: Greenfield, Indiana, USA

Posted 27 October 2012 - 05:17 PM

Do you have a CG4 tripod now? I can send you a picture of the top of a CG5 if that helps.

#5 Abb

Abb

    Vostok 1

  • -----
  • Posts: 132
  • Joined: 19 Nov 2010
  • Loc: Windsor Ontario Canada

Posted 27 October 2012 - 05:34 PM

Yes Mike I do have one along with the Orion Pier. If this CT mount will fit on my CG4 I'd like to get one

#6 Mkofski

Mkofski

    Surveyor 1

  • *****
  • Posts: 1531
  • Joined: 19 Jul 2011
  • Loc: Greenfield, Indiana, USA

Posted 28 October 2012 - 11:35 AM

Abb,

Here is a picture of the top of the CG5 tripod. It is right at 5" across and has an alignment pin over the north leg. For the SkyTee 2 I had, this pin needed to be removed. The threaded rod that holds the accessory tray attached the mount to the tripod. Not sure about the diameter/treads of this rod.

The way I remember the SkyTee 2 was that the base was about 3" in diameter and it sat on the top where the paint is worn. Not the best photo - sorry for that.

If the CG4 tripod won't work, you may be able to find a used GC5 tripod. The SkyTee 2 I had was very stable on this tripod. I used it with a C8 and a 10" Newt. The Newt was pushing it a bit but I did love the mount.

Attached Files



#7 Doug Culbertson

Doug Culbertson

    Skylab

  • *****
  • Posts: 4103
  • Joined: 06 Jan 2005

Posted 28 October 2012 - 03:55 PM

If you have the Orion SVP mount extension attached to your CG4, then the Duo-T should fit. I have the same Orion extension on my CG5-GT mount, and I am pretty sure that I could use the Duo-T on it as well.

#8 Mkofski

Mkofski

    Surveyor 1

  • *****
  • Posts: 1531
  • Joined: 19 Jul 2011
  • Loc: Greenfield, Indiana, USA

Posted 28 October 2012 - 04:09 PM

But a used CG5 tripod would be about the same price as the Orion extension and you get the benefit of the 2" legs of the CG5 tripod.

#9 Abb

Abb

    Vostok 1

  • -----
  • Posts: 132
  • Joined: 19 Nov 2010
  • Loc: Windsor Ontario Canada

Posted 28 October 2012 - 04:58 PM

Thanks for the pic Mike!!! After looking at it, it occurred to me as Doug mentioned, that it will fit on the Orion extension as I now remember reading somewhere that the extension does fit on a CG5.

Many thanks!!!

#10 Mkofski

Mkofski

    Surveyor 1

  • *****
  • Posts: 1531
  • Joined: 19 Jul 2011
  • Loc: Greenfield, Indiana, USA

Posted 28 October 2012 - 05:11 PM

Abb,

If you get the Duo, let us know how you like it.

#11 Jan Owen

Jan Owen

    Apollo

  • *****
  • Posts: 1328
  • Joined: 12 Feb 2006
  • Loc: Sun City West, Arizona

Posted 29 October 2012 - 02:27 PM

Woodland Hills Telescope seems to have removed the Duo T from their site. Anyone know of another US supplier for this mount???






Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics