Jump to content


Photo

Star Seek wifi from Orion

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 helpwanted

helpwanted

    Aurora

  • *****
  • Posts: 4521
  • Joined: 04 Jul 2007
  • Loc: Phoenix, AZ

Posted 20 January 2013 - 11:09 PM

I could connect between my iPad and Intelliscope with wires, with no problems, but I just tried for the first time with the Orion StarSeek wifi... I get a message that says while the app can connect with the wifi, the telescope is not responding.
Anyone else see this?
I have tried everything mentioned under the support page on SkySafari.

Btw, yes the SS works with the Orion hardware, but to be sure, I also tried this with the Orion StarSeek app, same problem.

Thank ,
David

#2 Lane

Lane

    Soyuz

  • -----
  • Posts: 3593
  • Joined: 19 Nov 2007
  • Loc: Frisco, Texas

Posted 21 January 2013 - 04:54 PM

I got that message when I plugged my Sky Commander into the Star Seek unit and tried to connect with the iPad. The problem in my case was that the wire was not correct, I had to make one with the right pin positions. So are you sure you are using the right wire? Even when I made the correct wire, both ends are the same size plug, but each end is specific for each device so I had mark the ends to remember which on goes to the Sky Commander and which end goes to the Star Seek. Perhaps you have the same situation?

#3 CJK

CJK

    Viking 1

  • -----
  • Posts: 555
  • Joined: 05 Dec 2012
  • Loc: Northeast TN

Posted 21 January 2013 - 07:26 PM

One of the RJ-12 connectors on my StarSeek wasn't attached properly. I had to crimp it onto the cable with a telecom crimping tool.

Looks like their cable quality control needs a little help.

The unit itself works great.

-- Chris

#4 helpwanted

helpwanted

    Aurora

  • *****
  • Posts: 4521
  • Joined: 04 Jul 2007
  • Loc: Phoenix, AZ

Posted 21 January 2013 - 07:28 PM

But I used the same cable to connect directly to the iPad?

#5 Lane

Lane

    Soyuz

  • -----
  • Posts: 3593
  • Joined: 19 Nov 2007
  • Loc: Frisco, Texas

Posted 21 January 2013 - 09:52 PM

Do you mean the SkyWire? That cannot be connected to the Star Seek device as far as I know.

Maybe some pictures would help. I am totally confused here.

#6 helpwanted

helpwanted

    Aurora

  • *****
  • Posts: 4521
  • Joined: 04 Jul 2007
  • Loc: Phoenix, AZ

Posted 22 January 2013 - 08:25 AM

I had the wire from Orion, and was forced to use only the Orion app, StarSeek, because of the Apple restrictions. I then bought the Orion Wifi, which CAN be used with the Southern Stars app... Although I have tried both apps to be sure.
I meant to take a look at these cables again last night, but lost track of time, I will work on this tonight.

David

#7 rboe

rboe

    ISS

  • *****
  • Posts: 67132
  • Joined: 16 Mar 2002
  • Loc: Phx, AZ

Posted 22 January 2013 - 03:04 PM

I've used Sky Safari in the laptop and the iPad to connect to my Star Seek; works like a champ. Killer app and interface. Bluetooth was supposed to be the bomb but never had luck with it. Wi-Fi worked.

#8 helpwanted

helpwanted

    Aurora

  • *****
  • Posts: 4521
  • Joined: 04 Jul 2007
  • Loc: Phoenix, AZ

Posted 22 January 2013 - 11:21 PM

it was the wire! i still had the 6' long cable from when i connected via wire, and it works perfectly now!!

thanks for everyone's help!
David

#9 GaryJCarter

GaryJCarter

    Messenger

  • *****
  • Posts: 405
  • Joined: 06 Jun 2009
  • Loc: Fairview, Texas

Posted 27 January 2013 - 11:01 AM

I got that message when I plugged my Sky Commander into the Star Seek unit and tried to connect with the iPad. The problem in my case was that the wire was not correct, I had to make one with the right pin positions. So are you sure you are using the right wire? Even when I made the correct wire, both ends are the same size plug, but each end is specific for each device so I had mark the ends to remember which on goes to the Sky Commander and which end goes to the Star Seek. Perhaps you have the same situation?


Lane,

I have heard conflicting accounts about the requirements to make a StarSeek / SkyCommander cable. Do you have a schematic you could share?

TIA

#10 Lane

Lane

    Soyuz

  • -----
  • Posts: 3593
  • Joined: 19 Nov 2007
  • Loc: Frisco, Texas

Posted 27 January 2013 - 08:34 PM

Do you have a phone plug crimping device for a 6P connector?
If so, here is a diagram I made that shows the wire connections, you are looking directly at the ends of the wires in this diagram. These are the actual colors of my wires but obviously the colors do not matter, you need to make the connections shown.

Attached Files








Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics