Jump to content


Photo

AZEQ6 DEC vertical play

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Mike X.

Mike X.

    Viking 1

  • -----
  • Posts: 824
  • Joined: 28 Jun 2010
  • Loc: Greece-Athens and Rome-Italy

Posted 27 March 2013 - 02:57 AM

Hello friends, excuse me for opening another thread in so short time, i thought i should open a new one due to the nature of the querry.

As the title states i have this DEC play in vertical when the DEC clutch is free and i move the RA Axis (in EQ mode) for more than 180 degrees.
In that case due to the gravity i see a slight vertical movement of the DEC axis for about 1-2mm.
If the Dec clutch is tightened up and the axis is not free,there is no movement at all in whatever position i move it.

Does anyone who has this mount saw a similar thing?Is it because of the different blocking meccanism?


Thank you in advance,

#2 Mike X.

Mike X.

    Viking 1

  • -----
  • Posts: 824
  • Joined: 28 Jun 2010
  • Loc: Greece-Athens and Rome-Italy

Posted 27 March 2013 - 03:40 AM

Here are 2 videos i made so i can show the problem if such it is.
http://youtu.be/h__XmcIt3DQ

http://youtu.be/OxH9jp9Nrb4

#3 rmollise

rmollise

    Hubble

  • *****
  • Posts: 15845
  • Joined: 06 Jul 2007

Posted 27 March 2013 - 07:58 AM

Maybe I'm not understanding the problem, but if there is no movement with the axis locked, I don't see that there's a problem...

#4 Mike X.

Mike X.

    Viking 1

  • -----
  • Posts: 824
  • Joined: 28 Jun 2010
  • Loc: Greece-Athens and Rome-Italy

Posted 27 March 2013 - 09:40 AM

Hi Rod,i was just wondering if it's normal as i've never had this kind of movement on my cg5.
Yes witht he axis locked nothing moves.

PS:I 've just checked also the RA axis, i guess is pretty normal ,it happens the same thing.






Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics