Jump to content


Photo

Meade LX10 EMC Magellan I question

  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Malux

Malux

    Sputnik

  • -----
  • Posts: 33
  • Joined: 25 Sep 2013

Posted 21 April 2014 - 02:11 PM

hi all, this might be a very stupid question. Someone handed me a meade LX10 EMC. It has RA and dec motors, but no control box.

I know it's a magellan 1, but am wondering two things:
1) do i have to get a magellan 1 box or can i buy a magellan 2,3, etc?
2) If not, anyone have a control box laying around??

#2 orion61

orion61

    Aurora

  • *****
  • Posts: 4755
  • Joined: 20 Oct 2007
  • Loc: Birthplace James T Kirk

Posted 22 April 2014 - 06:10 PM

It needs to be Magellan 1, I have one.
Those encoders are only 1000 tic, everything else is 2000-4000 tic.
SORRY, that is the bad news, the good news is that
Deep Space objects will still be OK. Planetary objects will not be accurate because that computer is NOT Y2K compatible.
If you look back, you can find years that have the same Month Day of the week as the current year. It is like every 6 or 8 years....something like that. That is the way I used my Compustar before I bought the Y2k upgrade.

#3 WOBentley

WOBentley

    Deep Sky Denizen

  • *****
  • Moderators
  • Posts: 2204
  • Joined: 16 Sep 2009
  • Loc: Pacific Northwest USA

Posted 23 April 2014 - 09:27 PM

I am not a member so I can't check but this may be of interest. Doubt they will separate but who knows? If the price is right, buy it all and sell the OTA...
Dave (no affiliation)

#4 jrcrilly

jrcrilly

    Refractor wienie no more

  • *****
  • Administrators
  • Posts: 33890
  • Joined: 30 Apr 2003
  • Loc: NE Ohio

Posted 23 April 2014 - 09:53 PM

The Magellan I was just a generic Tangent box, available under various brand names. Any of the popular DSC controllers (Sky Wizard, Sky Commander, Argo Navis) should work fine once set for the correct encoder resolution.

#5 Malux

Malux

    Sputnik

  • -----
  • Posts: 33
  • Joined: 25 Sep 2013

Posted 26 April 2014 - 10:54 PM

so since the control box is a magellan 1, no other control box will work. And if I want to use a different control box then i'll need new motors as well?

That's what I'm reading from Orion61's comment. Is that correct?






Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics