CLOUDY NIGHTS FORUM ARCHIVES
"Live Forums" can be found here: Live Forums


Equipment Discussions >> Mounts

Pages: 1
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
CGEM Brick new
      #3163030 - 06/14/09 08:37 PM

After 4 months, it appears my CGEM has become a brick. Had it out last week for several sessions with no problems whatsoever. I set it up this evening, plugged everything in, ran cables, flipped the switch, and.........nothing. Poked, prodded, wiggled connections, to no avail. I get a red power light, but no display on the handheld, no scope movement using the arrows, and can't connect via nexremote. I verifed the handheld is good by plugging it into my 130slt. I also tried the 130slt handheld on the cgem. I've emailed Celestron and am waiting to hear something back. Any ideas on other things to try? Not looking forward to packaging the thing up. Can't find a good place to apply duct tape or WD-40, so my southern engineering degree is of little use.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Bill W.
Carpal Tunnel


Reged: 10/09/05
Posts: 2083
Loc: Western PA, USA
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3163045 - 06/14/09 08:47 PM

Is there a fuse in them somewhere????

-Bill

--------------------
CGE Pro, Orion Atlas EQ-G (EQMOD), SBIG ST-8300M
Astro-Tech 8" Imaging Newtonian, Meade 8" SCT OTA, Stellarvue SV66ED & Meade Lightbridge 16"
The Cottage Observatory
formerly Skunk Hollow Observatory


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: Bill W.]
      #3163070 - 06/14/09 09:08 PM

No fuse that I could find. I think there's one in the cigarette lighter adapter, but I'm getting power to the scope, so that one should be good.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
jrcrillyAdministrator
Refractor wienie no more


Reged: 04/30/03
Posts: 30716
Loc: NE Ohio
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3163080 - 06/14/09 09:12 PM

You should probably try plugging the handbox into the AUX jack (which is wired the same as the handbox jack on that model) just to make sure it's not just a connector problem.

--------------------
John C

Battle Cry of Reno
http://www.wadsworthobservatory.com
My Cloudy Nights gallery

AT12RC
AT65EDQ
QSI683WSG-8
Roper Scientific Quantix 6303E "project" camera
mystery EQ mount on the way


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: jrcrilly]
      #3163473 - 06/15/09 06:20 AM

Tried that too, no joy. I guess I'm without my mount for a month or so. Hopefully they're quicker than they were with my 130SLT. They're 2 for 2 - everything Celestron that I own will have been back to visit them at least once.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
BCB
Undercover Saboteur


Reged: 11/24/03
Posts: 6857
Loc: Look over your shoulder
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3163483 - 06/15/09 06:44 AM

One other option..

See if you can connect to it with the software that's used to update the hand controller. If it can, reload the firmware and then see what happens. It sounds as if the firmware got FUBARed somehow.

--------------------
Mark

Lost in thought. Please send search party!!!

Astro-Tech 111EDT
Orion 8" F5 Newt w/Moonlight CR-2 focuser
CGEM EQ mount
Treeline Observatory



Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
PhilCo126
Pooh-Bah


Reged: 01/14/05
Posts: 2754
Loc: coastline of Belgium
Re: CGEM Brick new [Re: BCB]
      #3164169 - 06/15/09 03:30 PM

And any progress ...

--------------------
TS 130/912 (f 7.10) Triplet Apo Refractor
TS 152/1200 (f 7.90) Achromatic Refractor
Astrologers say the future is written in the stars but Astronomers know this more so applies to the past...
http://www.flickr.com/photos/72473941@N03/


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: PhilCo126]
      #3164201 - 06/15/09 03:47 PM

I haven't had a chance to try the firmware upgrade software. Nexremote wouldn't connect, but the firmware is worth a try. I did try the aux port last night with both handhelds, but no luck. Hopefully, I can try the firmware tonight after work. No word back from Celestron - I was at least hoping for a response today. Maybe I'll send Meade an email as well, just to see if I get a faster response.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3164621 - 06/15/09 08:06 PM

I tried using HCUpdate. It tells me to hold down Undo and Info to get into programming mode. Tried it, but no luck. Is there any other hard reset key combination for the nexstar handsets?

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster


Reged: 07/06/07
Posts: 12033
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3165284 - 06/16/09 07:33 AM

Quote:

I tried using HCUpdate. It tells me to hold down Undo and Info to get into programming mode. Tried it, but no luck. Is there any other hard reset key combination for the nexstar handsets?




If you cannot connect using NexRemote (via a _PC_ port and _programming_ cable), none of this is likely to work. Call Celestron.

--------------------
Uncle Rod

Rod's Latest Book:
Choosing and Using a New CAT
Uncle Rod's Astroblog: http://uncle-rods.blogspot.com/


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rodney
Vendor - Explora Dome


Reged: 03/08/05
Posts: 1306
Loc: Asbury, NJ
Re: CGEM Brick new [Re: rmollise]
      #3165838 - 06/16/09 01:34 PM

Interesting. Both HC's would not work. It sounds as if something internal has come apart. On two AS-GT mounts I have the connector inside was loose. Another thing I noted was the HC port on one of the mounts was filthy. I cleaned it out with some Iso-alcohol and a q-tip and it worked perfectly since. That was 8 months ago and that mount is permanent in an observatory.

Oh yeah, even though the mount shows power, how much is coming out of the power source. If a 12volt battery and it is even the slightest bit weak it will make want to pull your hair out trying to diagnose. Try another full charged "NEW" battery and clean those contacts, both the cable end and the socket on the mount.

Clear skies,

--------------------
Explora Dome information can be found here:
www.exploradome.us
Rodney

13 Truss
Canon XSi
Extremely happy Explora Dome home observatory owner


Edited by rodney (06/16/09 01:35 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: rodney]
      #3166363 - 06/16/09 06:20 PM

I cleaned the connections a few weeks back while troubleshooting another problem (Error 17) that turned out to be a USB issue. I'm using a 110V to 12V power source and I've verified the power is good. I did just notice that the power light occassionally flickers, so you may be correct about internal issues. I'm still waiting for Celestron to email me back. I've tried calling, but keep getting interrupted while waiting on hold and have to hang up. South Texas has clear skies because of me - No Scope, No Clouds. Thanks for the responses.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster


Reged: 07/06/07
Posts: 12033
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3166385 - 06/16/09 06:32 PM

Quote:

I cleaned the connections a few weeks back while troubleshooting another problem (Error 17) that turned out to be a USB issue. I'm using a 110V to 12V power source and I've verified the power is good. I did just notice that the power light occassionally flickers, so you may be correct about internal issues. I'm still waiting for Celestron to email me back. I've tried calling, but keep getting interrupted while waiting on hold and have to hang up. South Texas has clear skies because of me - No Scope, No Clouds. Thanks for the responses.




Before doing _anything_ else, check the mount with the 12vdc power cord and a battery if possible. I doubt there is an internal problem, more than like it is the connector. If, like most mounts, the male (scope) end is a two piece pin, try spreading the halves of the pin apart gently.

--------------------
Uncle Rod

Rod's Latest Book:
Choosing and Using a New CAT
Uncle Rod's Astroblog: http://uncle-rods.blogspot.com/


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: rmollise]
      #3166508 - 06/16/09 07:40 PM

I think I'm declaring it officially dead. I checked with a 12vdc cord and battery, as Rod suggested. I still get the red power light, but nothing else. Then decided to tempt fate and I took the cover off. Verified 12VDC on the backside of the power plug and the backside of the switch. Also found DC voltage on the circuit board. I quit there before I destroyed my warranty (arc marks on the board may be too obvious), and buttoned it back up. At this point, I'm just (im)patiently waiting for the Celestron email.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
GaryML
sage


Reged: 02/16/09
Posts: 348
Loc: San Diego, California
Re: CGEM Brick new [Re: R Nitzel]
      #3166580 - 06/16/09 08:31 PM

Quote:

At this point, I'm just (im)patiently waiting for the Celestron email.




Best to just call and wait on hold. You will then get the RMA on the phone that day. Even when you get an e-mail response, it will just point you to common things to check and you'll have to write back and then wait ....

--------------------
Sky conditions in San Diego, California:



Celestron NexStar 8 SE
Nikon 7x50 IF SP Binoculars
______________________________________________________
Avatar: Gemini North on Mauna Kea, November, 2008.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
R Nitzel
member


Reged: 01/14/09
Posts: 72
Loc: Owasso, OK
Re: CGEM Brick new [Re: GaryML]
      #3168365 - 06/17/09 06:26 PM

As I was sitting on hold today, I got the email from Celestron. He suggested that I try a few things. I told him I'd already tried everything he'd suggested based on what y'all told me. So, it should be headed to California tomorrow.

--------------------
____________________________
Ryan

tulsalight.blogspot.com
CGEM 800 Hyperstar 3
Orion ST80
DSI III
QHY8
SSAG
A lot to learn


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Blixx
professor emeritus


Reged: 12/02/07
Posts: 531
Loc: CO. Aurora, USA
Re: CGEM Brick [Re: R Nitzel]
      #3172429 - 06/19/09 11:05 PM

Ryan,
I am also having the same problem, and I also have done all the things that you have. How long did you have to wait to talk to someone? Did they also pay for shipping or did you have to? I am going to call them on Monday and see what they have to say about my mount.
Dan

--------------------
Celestron C6R ( The Yard Cannon)
Celestron Nexstar 130 SLT
Orion 100mm SkyView Pro
Celestron C80ED
Mead Telstar 60mm
Orion Starshot 2 Color
Mead DSI Color
Celestron NexImage
Orion 2x Shorty Barlow
Various EP's
CGEM Mount (At last!!!)
CG5-ASGT Mount


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1


Extra information
1 registered and 62 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Charlie Hein, lineman_16735 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 978

Jump to

CN Forums Home



Cloudy Nights Sponsor: Astronomics