Return to the Cloudy Nights Telescope Reviews home pageAstronomics discounts for Cloudy Nights members
· Get a Cloudy Nights T-Shirt · Submit a Review / Article

Click here if you are having trouble logging into the forums

Privacy Policy | Please read our Terms of Service | Signup and Troubleshooting FAQ | Problems? PM a Red or a Green Gu… uh, User

Equipment Discussions >> Mounts

Pages: 1 | 2 | 3 | (show all)
Lee Jay
Pooh-Bah
*****

Reged: 02/27/08

Loc: Westminster, CO
AZ-EQ6/Atlas Pro issue
      #5915459 - 06/11/13 05:08 PM

Can some owners check this out for me?

On my mount, in Alt-Az mode, manual motion with the arrows, speeds 4, 5 and 6 are all exactly the same speed for me. The other speeds all appear normal.

Is it just my mount, or is this the same for others as well?

I've got hand controller firmware 3.34 and motor controller firmware 2.05.

Thanks.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Lee Jay]
      #5915523 - 06/11/13 05:36 PM

Just checked my mount, they move in different speeds.
I too use firmware version 3.34


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Lee Jay
Pooh-Bah
*****

Reged: 02/27/08

Loc: Westminster, CO
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Mike X.]
      #5915909 - 06/11/13 09:55 PM

Quote:

Just checked my mount, they move in different speeds.
I too use firmware version 3.34




Thanks for checking.

Do they all sound the same?


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Lee Jay]
      #5915973 - 06/11/13 10:22 PM

No problem, no they sound diferent.It is similar but different.


Edited by Mike X. (06/11/13 10:24 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Lee Jay
Pooh-Bah
*****

Reged: 02/27/08

Loc: Westminster, CO
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Mike X.]
      #5916006 - 06/11/13 10:36 PM

Quote:

No problem, no they sound diferent.It is similar but different.





Well, something is odd with mine. They all sound the same, and timing them shows them all going at the same rate - in both axes. Since the manual says they should each be a factor of 2 apart, the difference should be pretty obvious.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Lee Jay]
      #5916071 - 06/11/13 11:22 PM

Have you tried to check the speed via EQMOD?
If it works fine it might just be a defective Hand control


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Lee Jay
Pooh-Bah
*****

Reged: 02/27/08

Loc: Westminster, CO
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Mike X.]
      #5916107 - 06/11/13 11:42 PM

I've never used EQMOD.

Orion is offering me a new hand control to test, so that should tell the tale.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Lee Jay]
      #5916264 - 06/12/13 02:19 AM

I hope that solves your problem too

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Moromete
professor emeritus


Reged: 02/15/12

Loc: Romania
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Lee Jay]
      #5916335 - 06/12/13 04:29 AM

Would you be so kind and post 2 close up images: A)one with the inferior part of the mount head where it makes contact with tripod and has the middle whole for big screw, and B)one with the upper part of tripodwhere it makes contact with the mount head?

I want to see if the AZ-EQ6 can be mounted on a CG5-GT tripod without problems/adapters.

Thx.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Moromete]
      #5917250 - 06/12/13 03:48 PM

The tripods are identical,I have a cg5 too. If there is a difference that is in the "tooth" they have in the middle for the alt-az adjustment..which is black on the azeq6 and probably a little shorter ...

I will do a couple of shots ASAP though so you can have a look


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Moromete
professor emeritus


Reged: 02/15/12

Loc: Romania
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Mike X.]
      #5920080 - 06/14/13 07:20 AM

So you are saying that is possible to mount the AZ-EQ6 head on CG5-GT tripod without problems if you take out that "tooth"?

I'm waiting for the those shots.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Moromete]
      #5920940 - 06/14/13 05:07 PM

Yep, even with the tooth I guess ,but that can be removed in a very easy way and changed with the proper one.

Sorry for the delay,I will take the shots,I just didn't had time not even to go back home from the hospital the last 48 hours. I believe during this weekend to be able to send you the photos both of the tripod and the mount base.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
EFT
Vendor - Deep Space Products
*****

Reged: 05/07/07

Loc: Phoenix, AZ
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Moromete]
      #5922205 - 06/15/13 12:33 PM

Quote:

So you are saying that is possible to mount the AZ-EQ6 head on CG5-GT tripod without problems if you take out that "tooth"?

I'm waiting for the those shots.




This is very unlikely. The AZ-EQ6 should have the same base as the EQ-6 and that base is not the same as the CG-5.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
frolinmod
Carpal Tunnel


Reged: 08/06/10

Loc: Southern California
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: EFT]
      #5922602 - 06/15/13 05:44 PM

Quote:

The AZ-EQ6 should have the same base as the EQ-6



I can confirm that the AZ-EQ6 has the exact same base as the EQ-6 and the only difference between the Sky-Watcher and Orion versions of the same mounts is the color (white vs black).


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster
*****

Reged: 07/06/07

Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: frolinmod]
      #5922688 - 06/15/13 06:49 PM

Quote:

Quote:

The AZ-EQ6 should have the same base as the EQ-6



I can confirm that the AZ-EQ6 has the exact same base as the EQ-6 and the only difference between the Sky-Watcher and Orion versions of the same mounts is the color (white vs black).




That's true...but...as Ed says, the EQ-6 bases are different from the CG5 and the tripods are NOT interchangeable.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
frolinmod
Carpal Tunnel


Reged: 08/06/10

Loc: Southern California
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: rmollise]
      #5922718 - 06/15/13 07:09 PM

Uncle Rod, I didn't say anything different. In fact I confirmed what Ed was saying. I think you're just getting crotchety in your old age Uncle Rod...

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mike X.
scholastic sledgehammer


Reged: 06/28/10

Loc: Greece-Athens and Rome-Italy
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: frolinmod]
      #5922805 - 06/15/13 08:24 PM

Not interchangeable?? Omg..I was convinced they were identical!!!
I was actually thinking on using my cg5 tripod with the azeq6 ...I ask sorry if I messed up lee jay

Edited by Mike X. (06/15/13 08:25 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster
*****

Reged: 07/06/07

Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: frolinmod]
      #5923084 - 06/16/13 12:18 AM

Quote:

Uncle Rod, I didn't say anything different. In fact I confirmed what Ed was saying. I think you're just getting crotchety in your old age Uncle Rod...




Who ME????!!!!!


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Moromete
professor emeritus


Reged: 02/15/12

Loc: Romania
Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: rmollise]
      #5923147 - 06/16/13 02:06 AM

In short you are 100% sure that I can't put the AZ-EQ6 head on CG5-GT (not CG5) tripod?

I'm not interested in puting the CG5-GT head on AZ-EQ6 tripod.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Seiko4169
sage


Reged: 07/04/09

Re: AZ-EQ6/Atlas Pro issue new [Re: Moromete]
      #5923223 - 06/16/13 04:37 AM

Can someone please confirm whether sky safari does work properly when the mount is in alt-az mode? I hear / read conflicting reports? I've seen a YouTube clip suggesting it does but this appeared to be an indoor test?

Thanks in advance


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1 | 2 | 3 | (show all)


Extra information
23 registered and 47 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Dave M, richard7, bilgebay, iceblaze 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 2533

Jump to

CN Forums Home


Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics