Return to the Cloudy Nights Telescope Reviews home pageAstronomics discounts for Cloudy Nights members
· Get a Cloudy Nights T-Shirt · Submit a Review / Article

Click here if you are having trouble logging into the forums

Privacy Policy | Please read our Terms of Service | Signup and Troubleshooting FAQ | Problems? PM a Red or a Green Gu… uh, User

Equipment Discussions >> Mounts

Pages: 1 | 2 | (show all)
Foehammer
professor emeritus


Reged: 06/29/06

Loc: Cyprus
EQ6/Atlas Polar align issues...
      #6041151 - 08/23/13 02:15 AM

Hi all

Spent the whole night trying to do the Polar re-align routine on my EQ6 mount with no success. I've just upgraded from a CG5 and was very familiar with ASPA (which was a breeze to get right and get great results!) but something seems off with Synscan! I'm running version 3.28 (upgrading today to 3.35). What I've failed to understand is: How can you ONLY use the AZ bolts or ONLY use the ALT bolts to align a star in the eyepiece without having to use BOTH AT THE SAME TIME??? I must have done 10 or 12 3-star alignments thinking I was off but each time when going into the polar routine my selected star (and I tried various from the very short list of maybe 5 stars available to you) would be off in both ALT and AZ by 3 or 4 degrees.

So to sum up: After doing a successful 3-star alignment and heading into the polar re-align routine, selecting a star and centering it (using reticle ep) the star then is positioned by synscan to where it should be based on the user's input (time/date/lat/long/3 star alignmt) and asks to correct ONLY in Azimuth first (which is what I find odd and impossible to do!) and then veers off again and asks to correct ONLY in Altitude... is this right? In my case when needing to correct for AZ the star would be off in both AZ and ALT by a good margin which was impossible for me to correct using ONLY one of the two axis...

...I miss ASPA...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Foehammer
professor emeritus


Reged: 06/29/06

Loc: Cyprus
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Foehammer]
      #6041169 - 08/23/13 02:39 AM

...forgot to mention, I am using a side by side setup!

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
telfish
sage
*****

Reged: 11/17/10

Loc: Adirondack Mountains NY
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Foehammer]
      #6041462 - 08/23/13 09:03 AM

3.28 was not good on the polar align routine. 3.35 is better but not perfect. I use alignmaster and get great results.

I find with the Atlas routine that I can't get repeatable results. I believe they are working on this and will release new version soon.

As to only using the alt or Az bolts alone, they did try a version where you adjusted both at once but that produced even worst results.

When I used 3.35 I tried to get as close to the center as possible over 4 iterations.

It did get better as I progressed but I could then go a day and check again and the handset would tell me I was 3 degrees out!

Your side by side arrangement might be causing you issues if the scope you are using is not exactly 90 degrees to the axis. Try with a one scope setup and see if that helps.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Cliff Hipsher
Pooh-Bah
***

Reged: 12/31/08

Loc: North Chesterfield, VA
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: telfish]
      #6041511 - 08/23/13 09:44 AM

Wow. That's another mount off of my list... Celestron is looking better and better....

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Foehammer
professor emeritus


Reged: 06/29/06

Loc: Cyprus
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Cliff Hipsher]
      #6043232 - 08/24/13 09:33 AM

I've just upgraded to v3.35 and gonna have another go both with the SBS setup aswell as signle scope..will report back...still don't get how it's possible to use one axis at a time to center a star...

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Frank @ Van
member


Reged: 01/24/05

Loc: Vancouver, BC, Canada
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Foehammer]
      #6045328 - 08/25/13 02:41 PM

I think the rountine should be altitude correction first, not azimuth first.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rigel123
Postmaster
*****

Reged: 06/29/09

Loc: SW Ohio
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Frank @ Van]
      #6046060 - 08/25/13 09:50 PM

Quote:

I think the rountine should be altitude correction first, not azimuth first.




Altitude is first and when you adjust that first the instructions say to bring it back as CLOSE to center as possible and then to make a mental note of where that was in your eyepiece and then when you do azimuth you move the star back to that point, not the center necessarily. I have found it to work well in my experience with the technique. I typically do two iterations of it.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
tclehman1969
sage
*****

Reged: 05/18/10

Loc: SF Bay Area, California
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Foehammer]
      #6046283 - 08/26/13 12:55 AM

I'm not certain what exactly you are doing, but on the Atlas mount, the only time you use the alt or az bolts is when you are getting Polaris lined up in the finderscope. Other than that, the only other time you would touch them is if you are doing a drift align method in which you would check the azimuth first then the altitude second.

Even just following the instructions that come with the Atlas, I have had pretty good alignments every time since I bought it back in May.

Check out AstronomyShed over on YouTube. He has a couple videos on polar alignment that work pretty well for this mount.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
John Carruthers
Skiprat
*****

Reged: 02/02/07

Loc: Kent, UK
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: tclehman1969]
      #6046495 - 08/26/13 07:26 AM

If your Atlas/EQ6 has a V3 or later Synscan handset which can be updated it includes a polar align routine, same as the Celestron system.
With the 3.35 firmware you don't centre the star in alt or az, you get it 'as close as you can' using only that adjuster. Then do the other axis, then 3 star align again because you just threw the alignment off. :-)
I find it a good refinement to the polar scope which is fine for visual work but not up to AP.
Drift alignment (EQAlign helps) is the long stop technique. It will get PA right and gets easier with practice.

Skywatcher manuals and firmware;
http://www.skywatcher.com/downloads.php?cat=5


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster
*****

Reged: 07/06/07

Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: tclehman1969]
      #6046695 - 08/26/13 10:26 AM

Quote:

I'm not certain what exactly you are doing, but on the Atlas mount, the only time you use the alt or az bolts is when you are getting Polaris lined up in the finderscope. Other than that...




The Atlas Synscan HC now has a polar alignment routine like AllStar in the Celestrons that allows you to polar align without the polar scope.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
tclehman1969
sage
*****

Reged: 05/18/10

Loc: SF Bay Area, California
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: rmollise]
      #6047040 - 08/26/13 01:52 PM

That's great! But where and how do I use it?

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Fernando134
member


Reged: 02/02/13

Loc: Brasil
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: rmollise]
      #6048396 - 08/27/13 08:57 AM

Unk,

My Skywatcher AZ-EQ6 GT Mount (brother/syster of the Atlas) will be home soon. I read in the manual that "the SynScan hand control provides...polar alignment routine which can achieve extremely precise polar alignment". Is that for sure? Even for AP? I am very excited about that because polar alignment in the Southern hemisphere is not that simple. At least for a beginner like myself.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster
*****

Reged: 07/06/07

Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: tclehman1969]
      #6048448 - 08/27/13 09:26 AM

Quote:

That's great! But where and how do I use it?




The "how" can be found in the instructions (you can download the manual from SkyWather). It works very similarly to AllStar.

Not sure what you mean by "where?"


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster
*****

Reged: 07/06/07

Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Fernando134]
      #6048450 - 08/27/13 09:26 AM

Quote:

Unk,

My Skywatcher AZ-EQ6 GT Mount (brother/syster of the Atlas) will be home soon. I read in the manual that "the SynScan hand control provides...polar alignment routine which can achieve extremely precise polar alignment". Is that for sure? Even for AP? I am very excited about that because polar alignment in the Southern hemisphere is not that simple. At least for a beginner like myself.




It appears to be at least as good as AllStar.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
tclehman1969
sage
*****

Reged: 05/18/10

Loc: SF Bay Area, California
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: rmollise]
      #6049790 - 08/27/13 10:24 PM

Ok, I kept reading the section over and over on alignment and couldn't find anything, then I finally find it way down in part 11 on page 35 of the manual. I would have thought they'd put all the alignment info together, but I guess not...and I didn't read all the way through. . so, anyway, looks like a very cool function and I can't wait to get out and try it out this weekend!

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Dan Watt
scholastic sledgehammer
*****

Reged: 10/13/09

Loc: Oceanside, Calfornia.
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: tclehman1969]
      #6049990 - 08/28/13 01:54 AM

You know to be honest I've found a properly collimated polar scope + the polar scope alignment feature in EQMod is perfect for my uses. I can do 10 minute subs @ 800mm all night without a problem and PHD is perfectly happy. Takes maybe 2 minutes and I usually do it with everything already set up and balanced. I've done 20 minute drifts to confirm its working fine.

The key here is properly collimated polar scope.

I used to have a CG5 and ASPA was pretty handy I really prefer the tried and true polar scope method.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
WillCarney
Pooh-Bah
*****

Reged: 10/08/09

Loc: Bloomington, ILL
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: telfish]
      #6060925 - 09/03/13 11:47 AM

Quote:

3.28 was not good on the polar align routine. 3.35 is better but not perfect. I use alignmaster and get great results.

I find with the Atlas routine that I can't get repeatable results. I believe they are working on this and will release new version soon.

As to only using the alt or Az bolts alone, they did try a version where you adjusted both at once but that produced even worst results.

When I used 3.35 I tried to get as close to the center as possible over 4 iterations.

It did get better as I progressed but I could then go a day and check again and the handset would tell me I was 3 degrees out!

Your side by side arrangement might be causing you issues if the scope you are using is not exactly 90 degrees to the axis. Try with a one scope setup and see if that helps.




The last time I tried the polar routine with 3.35 it was way off. By just sighting my mount I got 0 degree 2 sec on one axis and 0 degrees 44 seconds on the other. The first polar realignment it was 1 degree 56 and 8 degrees 25. Then the next it was so far off that Arcturus did not show up even in the 6x30 finder scope, at least 20 degrees off. I don't use the polar align at all. For most things a visual polar align with three star alignment is enough. Otherwise I use drift alignment. Orion does need to work on the polar align routine.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Foehammer
professor emeritus


Reged: 06/29/06

Loc: Cyprus
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: WillCarney]
      #6061235 - 09/03/13 03:54 PM

After having upgraded to v3.35 I was able to get a better result. It became clear to me that v3.28 was offsetting the mount by a long and non logical margin. Now The mount offsets in both ALT and AZ to positions that can be adjusted with only one axis at a time as the procedure suggests. Got down to less than a degree off in ALT and got up to 160sec unguided exposures. All seems well!

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
WillCarney
Pooh-Bah
*****

Reged: 10/08/09

Loc: Bloomington, ILL
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Foehammer]
      #6062741 - 09/04/13 01:55 PM

H'mmm. I did not get the v3.35 to work. It was way off. I might try again. Maybe I did something wrong. I was pretty sure I followed the directions. I pretty much always am able to get less than 1 degree in either axis by just visual sighing through the polar scope. But would like to get a faster alignment for photography and asteroid hunting. I've done the star drift but it takes time.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
telfish
sage
*****

Reged: 11/17/10

Loc: Adirondack Mountains NY
Re: EQ6/Atlas Polar align issues... new [Re: Foehammer]
      #6062988 - 09/04/13 04:27 PM

Quote:

After having upgraded to v3.35 I was able to get a better result. It became clear to me that v3.28 was offsetting the mount by a long and non logical margin. Now The mount offsets in both ALT and AZ to positions that can be adjusted with only one axis at a time as the procedure suggests. Got down to less than a degree off in ALT and got up to 160sec unguided exposures. All seems well!




Please try it again on the same stars and let us know if you get the same result.

Terry


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1 | 2 | (show all)


Extra information
11 registered and 28 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Dave M, richard7, bilgebay 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 1569

Jump to

CN Forums Home


Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics