Return to the Cloudy Nights Telescope Reviews home page


Telescope Specific Forums >> Celestron NexStar

Pages: 1 | 2 | 3 | (show all)
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: maugi88]
      #6251876 - 12/13/13 10:53 PM

well I opened it up. . the gear inside is held on by three screws. the only thing that looks odd is the drive gear. . it has a set screw inside it that doesn't look deep enough. . main gear looks fine and doesn't feel bent or appear bent. I ran the base around under power it doesn't bind up and change speeds in certain spots it does it intermittently with no real patter. . I guess that's the way to describe it its normal slew speed then slows down then speeds up. . .

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: maugi88]
      #6251880 - 12/13/13 10:57 PM

oh you know what I went to get an Allen wrench the set screw on the drive gear was gone. . .well from the time I went and looked to the time I set it down to get the Allen wrench. That's covered under warranty yeah? I don't know if it ground on the drive gear teeth. . . How is celestron when it comes to warranty work? Did I void it by opening it?

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Greyhaven
Carpal Tunnel
*****

Reged: 05/11/04

Loc: Greater downtown Maine
Re: WEird clutch issue? new [Re: Tyranthrax]
      #6251883 - 12/13/13 10:57 PM

I don't have a 6SE I'm an old dude with my beloved 5i here is a link to a page that discusses taking the older style base apart I think they may be similar http://www.nexstarsite.com/Book/Updates/N58Azimuth.htm
Be Well
Grey


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: Greyhaven]
      #6251886 - 12/13/13 10:59 PM

OMG the set screw marks are all over the large gear it ate teeth!

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: Tyranthrax]
      #6251891 - 12/13/13 11:01 PM

OMG I'm gonna cry

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
maugi88
Carpal Tunnel


Reged: 08/25/13

Loc: SE MN
Re: WEird clutch issue? new [Re: Tyranthrax]
      #6251894 - 12/13/13 11:05 PM

PROBABLY

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
maugi88
Carpal Tunnel


Reged: 08/25/13

Loc: SE MN
Re: WEird clutch issue? new [Re: maugi88]
      #6251920 - 12/13/13 11:16 PM

Do you tell them the truth and say that you only opened it because you thought you did damage that would not be covered under the warranty only to find the problem should be?

Your call.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
maugi88
Carpal Tunnel


Reged: 08/25/13

Loc: SE MN
Re: WEird clutch issue? new [Re: maugi88]
      #6251942 - 12/13/13 11:29 PM

You ok?

I am sorry. Maybe you can buy the gear and replace it yourself. Turn this into a "you can fix anything moment".

All the best. I feel for yah.

Edited by maugi88 (12/14/13 09:54 AM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: maugi88]
      #6251945 - 12/13/13 11:32 PM

I could, but the thing is its their fault the set screw came out.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Greyhaven
Carpal Tunnel
*****

Reged: 05/11/04

Loc: Greater downtown Maine
Re: WEird clutch issue? new [Re: Tyranthrax]
      #6251956 - 12/13/13 11:41 PM

Sorry
Grey


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: Greyhaven]
      #6251981 - 12/13/13 11:54 PM

Thanks for the help you guys. . anyone deal with celestron warranty? On the upside I didn't push the screws up into the gear. .

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
maugi88
Carpal Tunnel


Reged: 08/25/13

Loc: SE MN
Re: WEird clutch issue? new [Re: Tyranthrax]
      #6252357 - 12/14/13 09:58 AM

No, I am new to Celestron. I would hope they would back their product. The opening will be an issue. Not sure if you should tell them. On the other hand, honesty has its rewards. They may be reading this thread.

Best of luck to you. Please post your results.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Midnight Dan
Postmaster
*****

Reged: 01/23/08

Loc: Hilton, NY, Yellow Zone (Bortl...
Re: WEird clutch issue? new [Re: maugi88]
      #6252610 - 12/14/13 12:45 PM

Hi Tyranthrax:

I've dealt with Celestron warranty issues a couple of times before and they seem pretty good about it. Opening the scope should not be a problem. The thing about Celestron's warranty service is that it is s-l-o-w.

First thing - did you order directly from Celestron? If not, you may want to contact the retailer and work through them. They may be able to provide a replacement for you. Otherwise, you'll have to pack and ship it, wait for the Celestron service to be complete, and get it shipped back. It can take several months.

-Dan


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: Midnight Dan]
      #6252907 - 12/14/13 03:41 PM

I was able to fix the issue. . .the thing I did was when I used the blots to the base from the wedge, they were too long. thank god I didn't run it that way. the drive gear, the one that is on the motor shaft is directly over a bolt hole and their bolt holes are directly below gear teeth. I'm not sure why you would design it this way, I've just worked in maintenance long enough to see it and say "what kind of moron designed this part?"

To fix it I had to loosen drive gear set screw, pull teh drive gear down and clean off the sharp points on the slave gear. It got reassembled and worked just fine. . Was a bit weird getting my first polar alignment, I'm able to do it a little faster. cord pulled out once and power wire movement killed power twice. . once AI got the new camera software installed and got the camera running the cold started to frost over all my optics. . .so I said screw it it's 1 am and I'm packing it in. . .wasn't the best seeing conditions any way. moon + slight freezing fog = bad views.

You guys nailed it on what went wrong (the long bolts) I'm gonna grab some shorter ones so I don't have to use so many washers. Anyone know the weight capacity of this mount? I guess I could get a larger scope, maybe just a this wedge is sturdy as can be. (I know there are weight restrictions on how much load the drive gears can handle)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Greyhaven
Carpal Tunnel
*****

Reged: 05/11/04

Loc: Greater downtown Maine
Re: WEird clutch issue? new [Re: Tyranthrax]
      #6252976 - 12/14/13 04:16 PM

I'm glad I could be of some help. When I saw how thin your wedge material was the problem seemed quite clear to me based on my tinkering with the older nexstar base. I have never had occasion to handle any SE scopes so could only offer an educated guess. Sure looks like you've sorted the problem out and you're right things would have been a lot worse if you had tried to run the mount on the wedge.
Be Well
Grey


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tyranthrax
sage


Reged: 04/22/13

Loc: Tampa, FL
Re: WEird clutch issue? new [Re: Greyhaven]
      #6253181 - 12/14/13 06:40 PM

I just don't understand why they put the exposed teeth where the bolt hole is. . .that is stupid design

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Gary Z
member
*****

Reged: 01/26/12

Loc: New Mexico
Re: WEird clutch issue? There's hope new [Re: Tyranthrax]
      #6253258 - 12/14/13 07:23 PM

I have dealt with Celestron on two occasions. First, soon after I purchased the 8 SE, the finderscope would not work at all....Celestron quickly replaced and sent to me. Second, and more recently, I had a speck on the mirror so I contacted and after a few emails, they sent me an RMA with instructions. Takes approx 30 days for a cleaning\collimation. Now, I like the idea of using email as it shows the full conversation rather than over the phone and you can't remember who you spoke with this and that....Hope this help.....Best Wishes,

Gary


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
sonny.barile
professor emeritus


Reged: 10/19/10

Loc: In the middle of the glow.
Re: WEird clutch issue? There's hope new [Re: Gary Z]
      #6253365 - 12/14/13 08:23 PM

All designs have compromises. Take it from me, I design products for a living.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
maugi88
Carpal Tunnel


Reged: 08/25/13

Loc: SE MN
Re: WEird clutch issue? There's hope new [Re: sonny.barile]
      #6253565 - 12/14/13 10:31 PM

I am glad you got it fixed. Its a good thing greyhaven was involved.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
UncleMossy
super member


Reged: 02/08/12

Loc: Downtown Toronto
Re: WEird clutch issue? There's hope new [Re: maugi88]
      #6256324 - 12/16/13 01:47 PM

I actually cut bolts down to size with a rotary tool when I ran into the same issue and the bolt hit the drive gear.
With the mount off the tripod, slew until the drive gear is over one of the holes and use that to test for depth.
I made sure that the bolts didn't bottom out with no washers, then I put a washer in.
Bad design IMO.

Cheers
Jim


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1 | 2 | 3 | (show all)


Extra information
8 registered and 12 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Brian Risley, panhard, mayidunk 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 1151

Jump to

CN Forums Home




Cloudy Nights Sponsor: Astronomics