Return to the Cloudy Nights Telescope Reviews home pageAstronomics discounts for Cloudy Nights members
· Get a Cloudy Nights T-Shirt · Submit a Review / Article

Click here if you are having trouble logging into the forums

Privacy Policy | Please read our Terms of Service | Signup and Troubleshooting FAQ | Problems? PM a Red or a Green Gu… uh, User

Equipment Discussions >> Mounts

Pages: << 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | >> (show all)
frolinmod
Carpal Tunnel


Reged: 08/06/10

Loc: Southern California
Re: LX80 RA tracking new [Re: ur7x]
      #5327172 - 07/20/12 04:40 PM

I was recently told rather straightforwardly by a Meade representative that the way things are going now it could potentially take until December or even January before all the currently known issues are cleared up and all the mounts currently on order have been delivered. It sounds like everyone involved needs to have a large dose of patience. I know, I know, not possible here.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
OzAndrewJ
scholastic sledgehammer
*****

Reged: 11/30/10

Re: LX80 RA tracking new [Re: TALK2KEV]
      #5327254 - 07/20/12 05:50 PM

Gday Kev
Quote:

and Andrew the guy writing code and looking at 1's 0's rubbing the hair off his head doesn't even own a Lx80




Part of this is i know the latest A3S1 will probably become the default firmware that Meade supply for ALL Autostar type scopes,
ie ETX/DS/DSX/LX90/LT/LXD75/LX80 etc.
If the bug is in the firmware, it may end up biting anyone with those types of scopes as well ( incl me ).
And i was really looking at getting an LX80 to replace my EQ6 as its more flexible for what i do, so learning about its quirks early helps me out as well.
The fact it affects some users and not others in the LX80s doesnt give me a good feeling yet as to whats causing it,
but my money is still on the motorcards.

Andrew


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Meade Instr.
Vendor Meade Instruments


Reged: 09/13/11

Re: LX80 RA tracking new [Re: frolinmod]
      #5327259 - 07/20/12 05:52 PM

We have released an update for the LX80 that fixes the RA tracking bug some users experienced while in German EQ mode.

The new version is A3S2 and is available through the AutoStar Updater.

Edited by Meade Instr. (07/20/12 05:53 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
OzAndrewJ
scholastic sledgehammer
*****

Reged: 11/30/10

Re: LX80 RA tracking new [Re: ur7x]
      #5327288 - 07/20/12 06:09 PM

Gday Ur7x

Quote:

The fact that it works fine in Alt/Az mode and fails in polar would lead me to think that at best, there is a fundamental programming flaw in how it calculates the adjustment for minor polar misalignment.




As i mentioned earlier, the polar misalignment matrix ( if generated ) only affects gotos, it has nothing to to with tracking rate,
In the 497s, for "polar" tracking rate is calculated by
Hardcoded BaseRate * Ratio * Tracking Rate * PEC * 1.01155
Thats it

Now, as you will probably understand the process
I have confirmed on both my handbox and Davids handbox ( via peeking the working RAM ) that this value is being calculated correctly and the system says that is the value that gets sent to the motorcards.
By peeking "MY" motorcard lines with a logic analyser, i can see these commands are being correctly sent.
I cant do this latter test on users with failing LX80s.
This motorline peeking was what showed me in polar, the "track" commands were only sent once ( or until any RA backlash was taken up ), then the commands stop.
( That was new to me, but i dont do much polar stuff )
If the last command was corrupted, it could explain the problem.
Soooo, I made a rom for David that forcibly resends the commands every 2 seconds ( as in AltAz ). David reports this didnt work.
Sooooooo, thats where we are.
One thing i did note in Davids last posts is i gave him an extended set of peeks to run to look at a whole range of settings in RAM.
In that, the data was only for two targets in real life, one drifted, one didnt.
The one that drifted was in a negative position relative to the Az encoder datum, the other was positive.
Sooo maybe the motorcard plays up in that scenario??? Dunno yet.

Andrew


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tmohr36
member


Reged: 09/27/10

Loc: Nevada
Re: LX80 RA tracking new [Re: Meade Instr.]
      #5327315 - 07/20/12 06:23 PM

Quote:

We have released an update for the LX80 that fixes the RA tracking bug some users experienced while in German EQ mode.

The new version is A3S2 and is available through the AutoStar Updater.




dammit, still have 9 hours of work left....

Thanks for the post Meade Instr.!



Edited by Tmohr36 (07/20/12 06:24 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
OzAndrewJ
scholastic sledgehammer
*****

Reged: 11/30/10

Re: LX80 RA tracking new [Re: Tmohr36]
      #5327323 - 07/20/12 06:37 PM

Gday Tom

Why worry, yours works already
Just grabbed the rom so will see whats changed.
( as its driving me nuts now )

Andrew


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
dmdouglass
professor emeritus


Reged: 12/23/07

Loc: Tempe, AZ
Re: LX80 RA tracking new [Re: Tmohr36]
      #5327332 - 07/20/12 06:44 PM

Hopefully, everyone has seen the post above from Meade.
Hopefully, this fixes the problem... will do some tests here in a few minutes.

I remind everyone also of the post i made yesterday, reference the hardware and software requirements to do the AudioStar Upgrade.

And lastly..... THANK YOU to Meade for posting this informtion.
If ever you think Meade does not care, or does not read these threads..... well, think again!
And also remember that they are "buried" in the LX800 mess, but still had the time to address this matter.

"Thank You" also to all that have worked with us on this thread.....
Now to go get that update, and try it out....
I will report back later this evening.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
ur7x
professor emeritus


Reged: 01/08/12

Re: LX80 RA tracking new [Re: OzAndrewJ]
      #5327333 - 07/20/12 06:44 PM

Quote:

Gday Tom

Why worry, yours works already
Just grabbed the rom so will see whats changed.
( as its driving me nuts now )

Andrew




Beat me to it...

I'm dying to know what Meade changed... I suspect most of us on this thread are... This is a weird one.

Of course the next obvious question, if I just bought a new $800 mount that has an obvious (and now rectified) software problem is this covered under the warranty? or do I need to shell out another $20 to buy a cable to fix the software bug?


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
frolinmod
Carpal Tunnel


Reged: 08/06/10

Loc: Southern California
Re: LX80 RA tracking new [Re: ur7x]
      #5327387 - 07/20/12 07:49 PM

Quote:

And i was really looking at getting an LX80 to replace my EQ6 as its more flexible for what i do, so learning about its quirks early helps me out as well.



Hah, me too. I have one on back order. Have no idea when it will actually ship. Not in a big hurry. It ships when it ships.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
dmdouglass
professor emeritus


Reged: 12/23/07

Loc: Tempe, AZ
Re: LX80 RA tracking [Re: frolinmod]
      #5327495 - 07/20/12 09:12 PM

Early Results for the A3S2 code.... (and they are good) !!!

I am half way through the polar process, with 4.5 objects complete. The polar variances are looking just like the prior Alt/AZ results.... 00 00 to 00 01 .
[ed: oops.... meant 00 00 to 00 00.1 ]

It is looking like we have a winner !!!! Full details for Polar in about 90 minutes or so....

After that, i will re-run the Alt/AZ just to make sure nothing got broken there.... That will take another 2.5 hours to do.... Probably won't have those results posted until very late tonight, or early tomorrow night.

Edited by dmdouglass (07/20/12 09:22 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tmohr36
member


Reged: 09/27/10

Loc: Nevada
Re: LX80 RA tracking [Re: OzAndrewJ]
      #5327508 - 07/20/12 09:24 PM

Quote:

Gday Tom

Why worry, yours works already
Just grabbed the rom so will see whats changed.
( as its driving me nuts now )

Andrew




Call it SLFA "Sympathetic Love for Fellow Astronomers" I'm still keeping my , but initial tests by David seem very promising for those affected. I want that fix to work just as much as the guys with the issue.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
exparrot
member
*****

Reged: 02/13/12

Loc: Dallas/Fort Worth, TX
Re: LX80 RA tracking [Re: Tmohr36]
      #5327563 - 07/20/12 10:13 PM

Did the indoor test on two stars. My results look great, too. No more than +1" of variance after an hour each on both targets. Looking forward to David's further results.

Jerry


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Tmohr36
member


Reged: 09/27/10

Loc: Nevada
Re: LX80 RA tracking [Re: exparrot]
      #5327573 - 07/20/12 10:21 PM

Quote:

Did the indoor test on two stars. My results look great, too. No more than +1" of variance after an hour each on both targets. Looking forward to David's further results.

Jerry




That's great Jerry, thanks for reporting your results with the A3S2 update.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
dmdouglass
professor emeritus


Reged: 12/23/07

Loc: Tempe, AZ
Re: LX80 RA tracking [Re: Tmohr36]
      #5327581 - 07/20/12 10:24 PM Attachment (33 downloads)

Polar Test Results of the A3S2 code... Now that's more like it !!!
Here are the first 5 targets:


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
dmdouglass
professor emeritus


Reged: 12/23/07

Loc: Tempe, AZ
Re: LX80 RA tracking [Re: dmdouglass]
      #5327586 - 07/20/12 10:27 PM Attachment (28 downloads)

And here are the final 4 (making a total of 9 objects).
I will now do the Alt/AZ, to verify nothing got broke there...
It will take about 2.5 hours to do that part of the test.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
OzAndrewJ
scholastic sledgehammer
*****

Reged: 11/30/10

Re: LX80 RA tracking [Re: exparrot]
      #5327589 - 07/20/12 10:29 PM

Gday All

Early days yet, but some stuff has changed.
Prior to now, just starting a "Polar" style scope and
entering Date/Time etc invoked tracking
( ie for doing drift align etc )
Now, the scope appears to stay in Terrestrial mode,
so to get it tracking requires manually changing from Terr to Astro mode.
No biggie, but different.

Also, looking at the encoder traces, i now see the firmware IS sending RA motor commands every 2 seconds but they arent a common number like before, so i suggest something may have changed there.

Sadly, Saturday morning jobs are cutting into funtime

Andrew

PS good to hear its working, no matter what the cause.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
neilson
professor emeritus


Reged: 08/22/10

Re: LX80 RA tracking new [Re: OzAndrewJ]
      #5327660 - 07/20/12 11:45 PM

Hi Andrew,
Do I understand correctly that after entering date/time its still in terrestrial. And I can just switch it to astro mode and it might work. Or is there more needed to get it working right.
I want to congratulate you guys for figuring this problem out. I know you have been working on this all month and If you wouldn't noticed it I might of tried messing with mine thinking it was just mine. But I am glad you guys put the word out this was happening to others. Thanks guys.
Neilson


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
neilson
professor emeritus


Reged: 08/22/10

Re: LX80 RA tracking new [Re: neilson]
      #5327667 - 07/20/12 11:51 PM

Oh sorry Andrew, I missed the Meade post above, I will try it, that's great news.
Neilson


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
autostaretx
newbie


Reged: 01/10/09

Re: LX80 RA tracking new [Re: TALK2KEV]
      #5327691 - 07/21/12 12:11 AM

Meade has posted an updated Audiostar firmware ( A3S2 )
ASU should offer to fetch it for you, or you can use this link:
http://www.meade.com/support/auto/BuildEPAS.rom

(added: whoops! I was stuck on the previous forum page, so hadn't seen Meade's notice. But the link above may be handy)

good luck
--dick

Edited by autostaretx (07/21/12 12:14 AM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
OzAndrewJ
scholastic sledgehammer
*****

Reged: 11/30/10

Re: LX80 RA tracking new [Re: neilson]
      #5327693 - 07/21/12 12:14 AM

Gday Neilson

Quote:

Do I understand correctly that after entering date/time its still in terrestrial




Thats what i am now seeing with my LX90 testbench.

Quote:

I want to congratulate you guys for figuring this problem out




Not us ,
We still dont know whats changed to make it work
but i have enough disassembled now to know there is a major rewrite
of the speed "calculation" section of the code.
That in itself doesnt explain what was happening before,
so there's still something extra in there, but it will take a day or two
to see what else has changed.
As per before, it appears to work, so be happy.

Andrew

PS The fact Toms scope always worked still really confuses me.
Wont it be funny if his scope stops working now


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: << 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | >> (show all)


Extra information
15 registered and 29 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Dave M, richard7, bilgebay 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 68217

Jump to

CN Forums Home


Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics