Return to the Cloudy Nights Telescope Reviews home pageAstronomics discounts for Cloudy Nights members
· Get a Cloudy Nights T-Shirt · Submit a Review / Article

Click here if you are having trouble logging into the forums

Privacy Policy | Please read our Terms of Service | Signup and Troubleshooting FAQ | Problems? PM a Red or a Green Gu… uh, User

Equipment Discussions >> Mounts

Pages: 1 | 2 | 3 | (show all)
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP
      #5425896 - 09/17/12 05:28 PM

I have been using old StarShoot Autoguider (SSAG); just tried a new 3MP SSAG but am unable to get it going. Have called Orion to no avail, folks at the tech support were not very helpful. One person running the show pretty much at their tech support.

In short, I get 'Unknown device' in Windows7 64-bit and can't seem to get the new drivers recognize the new camera. I ‘do’ get a 'Ding…' when I plug it in; so Windows knows there is an unknown device. I tried new drivers as well as the one that came with the camera on a CD without any luck. The red LED on camera doesn't come on or I have yet to see it on. I have been using PHD 1.13.0b fine with old SSAG. Help would be appreciated before I pack it send it back.

While we are on the subject what other autoguiders are good ones; e.g., between SBIG ST-i and Loadstar Autoguider, which one is better? Are there any others in that class?


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mantis707
member


Reged: 08/14/12

Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5425901 - 09/17/12 05:33 PM

Theres also a SSAG 'solitaire' autoguider....I am wondering basically about the same guiders, including the 'solitaire'

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
davebuechler
professor emeritus
*****

Reged: 08/21/11

Loc: Red River Gorge Kentucky
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: Mantis707]
      #5425916 - 09/17/12 05:43 PM

I suggest trying to download the latest version of PHD. 1.13.2 from Stark Labs.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Mkofski
Pooh-Bah
*****

Reged: 07/19/11

Loc: Greenfield, Indiana, USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5425919 - 09/17/12 05:44 PM

I'm just getting into AP myself but have seen that everyone with the Loadstar loves it.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: davebuechler]
      #5425925 - 09/17/12 05:47 PM

I'll try the new PHD, but I would like to hear from the folks about the basic problem of camera not getting recognized in Windows (i.e., unknown device). I have tried supplying the downloaded and CD drivers that it came with, to no avail. Wondering if camera is defective at hardware level?

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
cclark
member


Reged: 07/29/08

Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5425954 - 09/17/12 06:02 PM

If what you have is what I think it is (based on looking at Orion's site), I believe it is a SSPIAG (Starshoot Planetary Imager & Autoguider). I would suggest searching using that phrase (either SSPIAG or the name) and see what comes up. I have seen a few reports of issues, but I am not familiar enough with it to help troubleshoot further.

I hope this helps,

Chris


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: cclark]
      #5426070 - 09/17/12 07:25 PM Attachment (32 downloads)

I think I may have figured out the problem; but it was quite convoluted, and onus lies on Orion not properly documenting it or even supporting it when I call tech support. The guy at tech support simply said he didn't know much about these cameras, end of story.

In short, following is the difference in folder structure that gets created when you install 1.3MP drivers (Download from the website...) vs. 3MP drivers (that came on the CD with the camera). I ended up manually pointing the 'Unknown device' to 'C:\Program Files (x86)\QHYCCD\QHY5T_Drivers\driver' folder which has SSHRPIAG.inf file and the new drivers for 3MP camera. At this point, OS ended up recognizing the camera.

Note: At some point I did executed SS3MP_Driver.exe from the CD to fix the issue but that didn't help and probably was not the right approach anyway. But, note where they stuck the EXEs anyway, under docs folder.

To make long story short, here is what you need to do to make 3MP working:

1. Let the CD auto-run.
2. Click 'Install Camera Driver' on the GUI that comes up.
3. At this point your camera should get recognized; if it doesn't which was the case with me, follow the next steps.
4. Open device manager and update driver by pointing to 'C:\Program Files (x86)\QHYCCD\QHY5T_Drivers\driver' folder that got created during step #2.
5. Windows should be able to recognize the camera and 'Unknown device' should disappear from the 'Device Manager'.

Note: Above instructions apply to Windows7 (mine was 64-bit, but instructions should work for 32-bit as well.)

IMPORTANT: I have yet to test the camera with the PHD/scope yet, but at least 'Unknown device' issue in Windows has been resolved. Pending PHD testing… I am able to connect to the camera via Orion PlanCap software that came on the CD, and camera seem to be working.

Edit: I had the call escalated at Orion so someone higher up called and I gave them what I have written here. Situation is such at Camera works with 'PlanCam' software but I still can't connect via PHD. I get 'no camera' error. I don't have ST-4 cable plugged-in at this time, but will try it soon and update what transpires. Another strange behavior I and Orion engineer noted is that although camera is working with PlanCam, there is NO Orion device to be found under 'Universal Serial Bus Controllers' which is puzzling. Bottom line, PHD testing will tell the real story. Stay tuned...


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5426125 - 09/17/12 08:03 PM Attachment (55 downloads)

Update: Here is where new Autoguider ends up being in Windows 'Device Manager'.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5426134 - 09/17/12 08:10 PM Attachment (38 downloads)

Here is the composite of the SSAG 3MP problem with PHD that still remains to be resolved...

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
jerryyyyy
Pooh-Bah


Reged: 10/06/11

Loc: Stanford, California
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5427114 - 09/18/12 11:00 AM

Suggest you post the problem over at the Yahoo group:

http://tech.groups.yahoo.com/group/stark-labs-astronomy-software/

Pretty knowledgable over there.

BTW I use the SSAutoguider selection NOT the SSAutoguider and Planetary Imager... this is an old product.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: jerryyyyy]
      #5427574 - 09/18/12 02:44 PM

Quote:

I use the SSAutoguider selection NOT the SSAutoguider and Planetary Imager... this is an old product.




I have used both options, error is the same. 3MP 'IS' the Planetary Imager and Guider by the way.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: Mkofski]
      #5427575 - 09/18/12 02:46 PM

Quote:

I'm just getting into AP myself but have seen that everyone with the Loadstar loves it.




Thanks; I am tempted to get Lodestar as well.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5427595 - 09/18/12 03:00 PM

So let me ask the question one last time before I pack this thing and send it back.

Has anyone used 3MP SSAG with PHD for guiding successfully?

Camera works with PlanCam software that came with it, so hardware is not the problem and camera is working. It just will NOT work with PHD; at least I can't get it to even after getting a call back from SSAG engineer (not the tech support who simply refused to help citing they don't know these cameras and can't help) who is looking into it.

On a side note, very dissatisfied with Orion tech support; seems like one or at best two tech folks (Rich/Marshall) who don't know about the products are taking the calls! When I called only, one was available to support entire Orion tech support call queue.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
rmollise
Postmaster
*****

Reged: 07/06/07

Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5427606 - 09/18/12 03:06 PM

Get on the Stark Labs Yahoogroup and ask Craig about this...

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: rmollise]
      #5427711 - 09/18/12 04:05 PM

Quote:

Get on the Stark Labs Yahoogroup and ask Craig about this...




Will do; Thx. May go with Lodestar instead. Not worth spending too much time on SSAG when it should work out of the box. Have been using 1.3MP SSAG for long time, guess 3MP needs work.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
SMigol
sage


Reged: 07/30/10

Loc: California, USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5427820 - 09/18/12 04:58 PM

I have used this camera with PHD. I used ASCOM camera controls in PHD to get it to connect.

Note that you will set the sensitivity within ASCOm when it connects, so testing during the day will require a reconnect at night to set the sensitivity properly.

When mating this camera to the ST80, I was able to guide on bright stars. However, because of the small size of the pixels and the color matrix, sensitivity is pretty weak.

It does better as a planetary camera.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
WillCarney
Pooh-Bah
*****

Reged: 10/08/09

Loc: Bloomington, ILL
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: SMigol]
      #5427844 - 09/18/12 05:09 PM

While I have not used the new camera-guider I have used a SSAG for a number of years. Every time I have a problem is the ASCOM gone FUBAR. I reinstall ASCOM then the camera driver and it works fine. I have done this at least seven or eight times on my Vista laptop.

It does not matter if you choose ASCOM or SSAG in PHD. If your ASCOM is FUBAR it still won't work.

William


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: SMigol]
      #5428304 - 09/18/12 09:31 PM

Quote:

I have used this camera with PHD. I used ASCOM camera controls in PHD to get it to connect.




I don't use ASCOM; I use ST-4 guiding which doesn't require ASCOM. That's how I have been using old 1.3MP SSAG for long time and my intention was to use it the same way with new 3MP SSAG, which doesn't seem to work. In short, ASCOM is NOT needed for ST-4 guiding.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
mmalik
Post Laureate
*****

Reged: 01/13/12

Loc: USA
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: WillCarney]
      #5428317 - 09/18/12 09:41 PM

Quote:

I reinstall ASCOM then the camera driver and it works fine




You must be using serial guiding? I think ST-4 is much simpler.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
jerryyyyy
Pooh-Bah


Reged: 10/06/11

Loc: Stanford, California
Re: StarShoot Autoguider (SSAG) 3MP new [Re: mmalik]
      #5428613 - 09/19/12 01:29 AM

I posted the question over at the Yahoo Group. They saved me when I stated using Ph.D..

RESPONSE:

Not sure if it's the same. I am using the Orion Starshoot 3MP Planetary Imager & Autoguider with PhD and Win7 64-bit. Works perfectly for me.

MarkS

On 19 September 2012 01:28, jerryyyyyyyyyy wrote:



There is a person at CloudyNights that cannot get PhD to work with this, I believe, new variant of SSAG. He has a 64-bit system and it appears to be a driver problem. Camera produces "Failed to Open the Camera" error message when attempting to select it.

Any hope here?


Edited by jerryyyyy (09/19/12 02:02 AM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1 | 2 | 3 | (show all)


Extra information
22 registered and 43 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Dave M, richard7, bilgebay, iceblaze 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 3860

Jump to

CN Forums Home


Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics