Return to the Cloudy Nights Telescope Reviews home page


Astrophotography and Sketching >> CCD Imaging & Processing

Pages: 1
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Atik 460ex mono no picture new
      #5736554 - 03/16/13 03:55 PM

Hi!

Yesterday we were doing some CCD astrophotography and suddenly, while finding focus the camera started acting weirdly.

At first it was doing ok, then it started sending always the same picture.
The upper half showed somekind of nebula, noise. But it didn't change no matter what we did. Covering the telescope or shining some light into it didn't affect the picture at all.
Then, after disconnecting and reconnecting it a couple of times it started sending back just plain black and it hasn't stopped doing so.
What's going on?

Could disconnecting the power from a warm (not cooled at all!) CCD while it was doing exposure damage it?


Best Regards

Edited by Migelo (03/16/13 03:58 PM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
orlyandico
Postmaster
*****

Reged: 08/10/09

Loc: Singapore
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5736719 - 03/16/13 05:41 PM

sounds like a power supply issue... the ADC needs -12 to -15 V, which is supplied by a DC-DC converter. if it doesn't get that, you will get a black image. But the rest of the camera still works so you can connect to it, etc. you just don't get any image.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: orlyandico]
      #5736857 - 03/16/13 06:34 PM

Just tested it on two 220V to 12V adapters and a 12V battery, same result - no picture.

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
bilgebayModerator
Post Laureate
*****

Reged: 11/06/08

Loc: Turkiye - Istanbul and Marmari...
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5736873 - 03/16/13 06:40 PM

Sorry to hear about this.

Why don't you send an email to Atik support to the attention of Rui Tripa. This should be the best way to find a remedy to your problem.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: bilgebay]
      #5736896 - 03/16/13 06:48 PM

That would be the best next step, yes.

Btw, what's Rui tripa? Another saying for "your problem"?


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
DarkStarAstro
Pooh-Bah
*****

Reged: 02/22/13

Loc: Southeastern US
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5737984 - 03/17/13 03:37 AM

Sorry you are having issue, I am in a similar boat. My 314L+ started having power issues. First the subs were just black with white lines running through them, then solid black. Finally the camera just shut off, checked against 2 adapters and it would come on then have power dropouts if you so much as touched the camera or power cable. mines sent in for repairs atm, hope you can get yours working without the hassle.

Keep us updated!

Edited by DarkStarAstro (03/17/13 03:38 AM)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
bilgebayModerator
Post Laureate
*****

Reged: 11/06/08

Loc: Turkiye - Istanbul and Marmari...
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5738174 - 03/17/13 08:42 AM

Quote:

That would be the best next step, yes.

Btw, what's Rui tripa? Another saying for "your problem"?




Rui Tripa is one of the founding partners of Atik. He also is the technical manager.

"your problem" ? I was referring to your camera not producing a picture ?

Clear skies


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: bilgebay]
      #5739204 - 03/17/13 05:31 PM

Our 460exm also did a couple of picture with strange but straight lines before showing just plain black.

@bilgebay: Your sentence: Why don't you send an email to Atik support to the attention of Rui Tripa.

If you substitute "Rui Tripa" with "your problem" the sentence makes perfect sense xD
Just my weird thinking. xD

The email has been sent, waiting for a reply. =)


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
bilgebayModerator
Post Laureate
*****

Reged: 11/06/08

Loc: Turkiye - Istanbul and Marmari...
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5739232 - 03/17/13 05:41 PM

I would rather think of Rui as a solution provider not as a problem

Hope you can sort this asap and share some nice photos with us.

Cheers


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: bilgebay]
      #5739348 - 03/17/13 06:31 PM

Me too =)

Will keep you posted.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5740638 - 03/18/13 12:38 PM

Just got word from Atik, the camera is broken and needs to go back the UK for repairs.

I didn't ask yet, but this should be covered under warranty? The camera is 4 months old.


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
buckeyestargazer
Carpal Tunnel
*****

Reged: 01/12/08

Loc: IN, USA
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5740662 - 03/18/13 12:51 PM

Yes, I believe Atik has a 1 year warranty. You will probably need to pay shipping to UK, but at least in my case Atik paid for return shipping. Also, I was surprised how quickly the camera was returned to me (about 3 weeks from when I sent it). That's not bad considering international shipping. But, that was before Atik was very well known on the USA side of the pond. Good luck!

Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Migelo
member


Reged: 10/03/12

Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: buckeyestargazer]
      #5740675 - 03/18/13 01:01 PM

I'm in Europe, so maybe it'll be even quicker

Actually we bought it from a retailer who'll pay for all the shipping. =)

Fingers crossed!


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
buckeyestargazer
Carpal Tunnel
*****

Reged: 01/12/08

Loc: IN, USA
Re: Atik 460ex mono no picture new [Re: Migelo]
      #5740704 - 03/18/13 01:20 PM

Quote:

I'm in Europe, so maybe it'll be even quicker

Actually we bought it from a retailer who'll pay for all the shipping. =)
Fingers crossed!




Even better!


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
DarkStarAstro
Pooh-Bah
*****

Reged: 02/22/13

Loc: Southeastern US
Re: Atik 460ex mono no picture [Re: buckeyestargazer]
      #5742275 - 03/19/13 04:01 AM

Quote:

Also, I was surprised how quickly the camera was returned to me (about 3 weeks from when I sent it). That's not bad considering international shipping. But, that was before Atik was very well known on the USA side of the pond.




When I sent mine back to OPT Friday, they said 3 weeks max if it had to go back to Atik. I was really surprised, happily I might add!


Post Extras: Print Post   Remind Me!   Notify Moderator  
Pages: 1


Extra information
8 registered and 17 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Oldfield, droid, Scott in NC, bilgebay, WOBentley 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled


Thread views: 744

Jump to

CN Forums Home




Cloudy Nights Sponsor: Astronomics