Jump to content

  •  

CNers have asked about a donation box for Cloudy Nights over the years, so here you go. Donation is not required by any means, so please enjoy your stay.

Photo

EQM-35 PRO & Kstars

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Cropduster32

Cropduster32

    Lift Off

  • -----
  • topic starter
  • Posts: 3
  • Joined: 12 Apr 2023

Posted 19 September 2023 - 06:25 AM

Hi, I'm trying to get the EQM-35 connected to Kstars. No matter what driver I use in EKOS, an error msg appears showing "cannot connect to mount". I'm using the USB port on the controller to the PC, but I'm now thinking this port can only be used for firmware updates.

 

Anyone out there using KStars with the EQM-35 PRO?

 

Eqm35_motor_controller1.jpg



#2 Darrenlh

Darrenlh

    Mariner 2

  • -----
  • Posts: 222
  • Joined: 08 Sep 2010
  • Loc: Alberta, Canada

Posted 19 September 2023 - 07:54 AM

I haven't used KStars, but that port can used at the highest baud rate setting - not 9600 as you do normally via handset in PC Direct mode.I think its 11,500 - or something close. I use it with GSS.


Edited by Darrenlh, 19 September 2023 - 08:13 AM.


#3 Filigree Apogee

Filigree Apogee

    Sputnik

  • *****
  • Posts: 39
  • Joined: 27 Feb 2023
  • Loc: AZ

Posted 19 September 2023 - 07:46 PM

I don't use KStars but I do use connect to my ASIAIR and/or laptop with the usb adapter into the hand controller port with no trouble. It's relatively inexpensive as far as parts go.


  • Cropduster32 likes this

#4 Cropduster32

Cropduster32

    Lift Off

  • -----
  • topic starter
  • Posts: 3
  • Joined: 12 Apr 2023

Posted 20 September 2023 - 06:36 AM

Thanks FiligreeApogee, I hadn't considered that. Think I've got an RJ45 - USB cable (if I can find it).


  • Filigree Apogee likes this

#5 Cropduster32

Cropduster32

    Lift Off

  • -----
  • topic starter
  • Posts: 3
  • Joined: 12 Apr 2023

Posted 21 September 2023 - 02:10 PM

Well, I got the USB - RJ45 cable connected but KStars/Ekos still displays "No connection to mount".

I made sure I have the latest Indi-driver for EQ-Mod as well as the up to date drivers for the mount.

Surely someone has done this before and had difficulties! I have run out of ideas on how to proceed.



#6 OzViking

OzViking

    Mariner 2

  • -----
  • Posts: 246
  • Joined: 19 Dec 2021
  • Loc: Australia

Posted 21 September 2023 - 05:25 PM

Did you try using the 'Scan Ports' button inside the Ekos control panel?

 

Also, which mount are you selecting? There is 'EQMOD Mount' and 'SynScan Mount' to choose from. For my HEQ5 I had to select 'EQMOD Mount' before Ekos would see it.

 

One thing you can also do is to open a terminal window (Konsole / XTerm / etc) and enter the command 'lsusb' to list all the connected USB devices. Your EQMod cable should show up as some sort of serial device. (I'm at work at the moment, so can't fire up my Ekos system to provide an example.)

 

Regards,

V.



#7 Spaceman 56

Spaceman 56

    Fly Me to the Moon

  • *****
  • Posts: 5,002
  • Joined: 02 Jan 2022
  • Loc: New Zealand

Posted 23 September 2023 - 02:04 AM

a skywatcher hand controller has a USB input. use that and put the mount into PC direct mode.

 

computer to USB hand controller and nothing else required.

 

if it does not work its a software problem.

 

Spaceman


  • lambermo likes this

#8 nou

nou

    Mariner 2

  • -----
  • Posts: 244
  • Joined: 28 Apr 2022

Posted 23 September 2023 - 05:53 AM

Run "sudo dmesg -w" and connect cable to PC. There should be message that tell you which device name it gets assigned. Something like /dev/ttyUSB0. Also baud rate should be set to 115200.




CNers have asked about a donation box for Cloudy Nights over the years, so here you go. Donation is not required by any means, so please enjoy your stay.


Recent Topics






Cloudy Nights LLC
Cloudy Nights Sponsor: Astronomics